Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Extern GSM Antenn

Har du redan en dålig GSM förbindelse på din plats och du dessutom planerar att sätta upp kameralarmet Eye-02 under ett plåttak, då kan GSM/3G mottagningen försämras så pass att en extern antenn kan komma att behövas. 

Detta välkonstruerade kameralarm är förberedd för detta och har en SMA hon-kontakt där den ordinarie lilla antennen sitter vid leverans från fabrik. Denna original-antenn skruvas lätt bort och ersätts med anslutningen från den större externa GSM antennen. Se pdf-fil från kameralarm tillverkaren nedan för vilka data denna antenn helst bör ha. 

Om antennen i stället för en SME kontakt har en lite större FME kontakt, köper ni enkelt en lämplig FME/SMA adapter (kan beställas från oss). Kontrollera att den passar bra och skulle det gå så trögt att skruva in den, att ett verktyg behövs, kan man misstänka att något är fel och inskruvandet bör avbrytas. Garantin gäller ex. inte om man med våld skruvar sönder kamerans SME kontakt.

Köper du en FME-SMA kontakt av oss eller annan kvalitétsadapter ska det inte vara något du behöver oroa dig för men de allra billigaste på marknaden, för 20-30 kronor bör du vara lite observant på. 

Se bildserie nedan med bildexempel på: Extern GSM-antenn, FME kontakt från den externa antennen, FME-SMA adapter skruvas fast i Eye-02 samt sista bilden hur man inte skall göra - Köp en ny adapter om du behöver ett verktyg för att skruva fast adaptern.


Mer information från tillverkaren av kameralarmet angånde när och hur du lägger till en extern GSM antenn finner du här

Lite om antenntyper

En extern antenn kan höja signalstyrkan, där det i sammanhanget finns två vanliga typer av antenner att välja på:

  1. Rundstrålande antenn vilken tar emot signaler från alla riktningar, dvs både från din önskade mobilmast och oönskade störningar från andra riktningar. Ibland kan det dock vara fullt tillräckligt med en rundstrålande antenn bara man sätter den på en bra plats, ej direkt under plåttak, invid betongväggar eller dylikt. Kameralarmet har som originalantenn en rundstrålande liten antenn som förstärker 2,5 dB. Det är för övrigt bra om den rundstrålande antennen står så mycket i lod som möjligt då den fångar in/skickar signalerna från/åt sidan där din mobilmast normalt borde befinna sig.
  2. Riktantenner, som bla visas på bilden ovan, är generellt bättre och ger ofta en förstärkning på 8-12 dBi. Den är också bättre i och med att den inte förstärker störningar från andra riktningar lika mycket. Den fordrar dock en maströr. Dock kanske man har en ledig plats invid en befintlig TV-antenn eller parabol. Ha dem inte för tätt bara utan försök då i stället att ex. förlänga det befintliga maströret.

Lite förstärkningsteori

Förstärkning för antenner räknas i den logaritmiska skalan dBi och där 3 dB är en fördubbling av signalstyrkan jämfört med vad en helt dum* antenn skulle ge för signal. Kameralarmets originalantenn förstärker 2,5 dBi vilket alltså nästan motsvarar en fördubbling av signalen jämfört med vad en "dum" antenn skulle givit för resultat. En riktantenn som förstärker 9 dBi förstärker med andra ord signalen 8 gånger (9/3 ger 3 fördubblingar. Dvs 2,4,gångers förstärkning) 

* Denna dumma antenn kallas egentligen "isotropisk antenn" vilket är en antenn som strålar exakt lika mycket effekt i alla riktningar, dvs inte bara åt sidorna, som en vanlig rundstrålande antenn gör, utan också uppåt/nedåt. 

Varför det är viktigt med en bra signalmottagning för ett inbrottslarm?

Om en inbrottstjuv tar sig in i ett larmat hus/lägenhet kommer eventuella inkopplade sirener att ljuda som förhoppningsvis skrämmer bort tjuven relativt snabbt. Möjligen tar tjuven något i farten och försvinner för att inte riskera att bli ertappad vid inbrottsplatsen.

Finns det däremot något riktigt värdefullt att stjäla kan det hända att tjuven tar risken och stannar kvar. Då försöker denne troligen att först tysta ev. tjutande sirener och förstöra larmcentralen så att inga larm skall kunna sändas ut. Det är då viktigt att larmet har hunnit sänts ut till dig och andra på din larmsändnings-lista, före att så sker. För att förbättra dina odds kan du först av allt se till att du inte röjer ditt kameralarm i onödan genom att sätta en siren intill kameralarmet, utan sätt sirenen åt ett annat håll. Sedan kan du förbättra oddsen genom att ha bra kapacitet på dina sändningar genom att ha bra signal.

Tillverkaren avråder bestämt från signalstyrkor under 25 % och vill helst att du ligger på minst 40 - 70 %  i signalstyrka. Allt enligt den graf som presenteras när du kopplar in dig med Jablotool-verktyget, via lokal dator  eller på längre avstånd via en webbläsare. 

Desto fler mottagare och bilder du vill skicka, dessto längre tid tar det förstås innan alla meddelanden är ivägsända.

Vi har för övrigt gjort ett litet test där vi under relativt god mottagningsförhållanden, sänder iväg en mängd SMS, MMS, e-post och vanliga röstsamtal från kameralarmet till olika mottagare, vars resultat du kan läsa om här.  

Det finns inga produkter att visa i denna kategorin.
Vi använder Cookies