Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Information Kameraövervakning

 

Kameraövervakningen har ökat kraftigt på senare år i och med att tekniken blivit både bättre och billigare.

Kameraövervakning är kanske ett laddat ord för vissa. Associationerna går alltifrån ”Storebror ser dig”, George Orwells 1984, till ”skapar trygghet” och ”håller tjuvarna borta”.

Myntet har som bekant två sidor, så även kameraövervakning. Det kan övervakas lite av slentrian ibland. Information som sedan finns och inte gör någon skada men plötsligt får någon för sig att använda materialet på ett sätt som det aldrig var tänkt på från början med den ursprungliga monteringen av övervakningskameran. Som privatperson hemma hos sig har man nog koll på vad syftet med den var och man finns kvar många år på samma plats.

För ett större företag eller en större organisation gäller det däremot att dokumentera medan inforamtionen är färsk. Se sedan till att denna information helst finns uppsatta på plats, exempelvis i det rum där man kommer åt bilderna och inte bara sitter i en undanstoppad pärm vilken snart är bortglömd.

Fördelen är förstås när den brukas som det är tänk - Tjuvar och våldsverkare håller sig undan och de som trots allt vågar ta risken kan enklare hittas och lagföras. Polisen har en generell positiv syn på kameraövervakning, detta då det underlättar deras arbete och de vill gärna själva sätta upp egna kameror på de mest våldsutsatta platserna.

Så här skriver Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) på www.skl.polisen.se : 
"Kameraövervakning kan vara ett utmärkt sätt att öka sitt skydd mot vissa typer av brott. 
Det har både en avskräckande effekt och kan ge viktig information i samband med en brottsutredning"

Sedan har vi gamla statliga Vägverket, tillsammans med vissa politiker, vilka gärna ser fler fartkameror efter våra vägar - På gott och ont som man säger. 
Sist har vi Länsstyrelserna och Datainspektionen, statens utsträckta arm, som skall övervaka att användningen följer lagar och regler så att det inte blir ett ”storebror ser dig” samhälle.

Förhoppningsvis blir det i slutändan en bra jämvikt mellan dessa krafter.   


Jag har delat upp ämnet "Kameraövervakning" i två delar:

En för det juridiska och en annan för de tekniska aspekterna och vad man bör tänka på där.


 

Lagar och Regler
Lagar och Regler
Tekniska hjälpmedel
Tekniska hjälpmedel
Vi använder Cookies