Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Tekniska hjälpmedel

 

Detta kunde bli en beskrivning på väldigt många sidor om vi tog med alla möjliga scenarios och vad man kan göra för respektive. Vi skall dock försöka hålla oss kortfattade även om vi gör lite utvikningar ibland. Vi fouserar här på att ge dig tips på lämpliga frågeställningar, där vissa punkter kanske inte är alldeles självklara för förstagångs köparen.

Om vi nu har sökt och fått tillstånd eller avser att med en övervakningskamera fotografera/filma mot en plats där anmälan/tillstånd ej behövs, ex på sin tomtmark eller inne i sin bostad – Vilka kameror finns då att välja på och vad passar bäst?

Om vi börjar med att titta på hur kamerorna kopplar upp sig, har vi grovt räknat fem uppkopplings-sätt att välja på:

 1. De som lokalt spelar in filmsekvenserna på en hårddisk som ges access via en lokalt uppkopplad dator, vilket innebär att vi inte behöver någon typ av fast eller uppringd uppkoppling för att se på materialet, utan vi sitter redan på plats.
 2. Uppkoppling via uppringd GSM eller 3G/UMTS
 3. Uppkopplad via uppringd förbindelse (vanlig telefonledning)
 4. Uppkoppling via fast förbindelse ex Internet via Kabel/Fiber
 5. Fast förbindelse med  Multicom Online  övervakning – För den med mycket stora krav.
 • Bor man i en villa eller fritidshus kanske man bara har alternativ 2 och 3 att välja på. (I värsta fall bara alt 2)
 • Bor man lite centralare, med fiber eller annan Internet access, tillkommer alternativ 4.
 • Sitter man dagligen på plats och kanske bara vill kolla det inspelade materialet i efterhand, om något särskilt har hänt, så räcker alternativ 1 bra.
 • Är ni en vapenförening med mycket vapen inlåsta kanske polisen ställer som krav att ni har alternativ 5 hos er.

Sedan tillkommer en massa andra parametrar att ta hänsyn till vid val av övervakningskamera:

 • Arbetstemperatur. Många klarar ned till +5 till 0 grader men sedan faller många ifrån. Det finns dock de som klarar -20 och lite till.
 • Regn och rusk utomhus eller ska den finnas monterad inomhus där det är torrt och varm?
 • Speciell kameralins som skärmar av eller vidvinkel/tele, så att man ser det man vill se, men heller inget mer, så att man inte ser sådant man inte har tillstånd att övervaka.
 • Har man husdjur hemma som man inte vill ska trigga övervakningskameran i onödan?
 • Kvalitén på de lagrade bilderna. Ska det gå att identifiera tjuvarna eller räcker det med att se att man har några inne i huset så polis kan tillkallas? (Tips - CCD kameror oftast bättre än CMOS kameror om man vill ha riktigt bra bilder. Nackdelen blir förstås att bilderna då blir större och tar längre tid att överföra)
 • Är det lätt att bygga ut med fler sensorer om man så vill (Brandlarm, PIR detektor, Frysrisk larm)?
 • Säkerheten 
  – För GSM/3G kameror - Är den lätt att störa ut?
  - För kameror med fast fasta ledningar - Går det att klippa av för kameran viktiga ledningar ex. el och telefon ledningar eller förstöra ett lättillgängligt apparatskåp (Telias) i omgivningen?
 • Pris – Bättre en billigare kamera man har råd med än ingen kamera alls. 
  Kanske det är bättre med en biligare kamera kompletterat med bättre mekaniskt skydd eller traditionella larmsensorer och siren?
 • Ska kameran synas för att kanske också avskräcka lite eller ska den vara dold så att den inte blir förstörd på direkten – Kanske en dold övervakningskamera och en väl synlig, om du har råd?
 • Hur snabb ska den vara? – Om den tar enskilda kort aktiverad av en infraröd sensor och tjuven/det man vill ta kort på är snabb, gäller det att hela kedjan är tillräckligt snabb så man inte bara ser en tom bild i slutändan.
 • Hur lång räckvidd är det på den infraröda sensorn, om man nu har en sådan?
 • Ljuskänslighet på kameran. En del tjuvar föredrar de lite mörkare vargtimmarna medan andra passar på när folk är på sina jobb och sliter ihop till brödfödan.
 • Blixt om kameran inte har infraröda lampor. 
  Hur lång räckvidd har i så fall blixten? 
  Vill man ha blixt? - (Knappast om man vill att den ska vara dold. Då är infrarött ljus bättre) 
 • Analog eller digital transport till larmcentral, eller vilken som nu ska se på bilderna? 
  Om bilderna ska skickas iväg till en lagringsplats en bit bort i säkerhet och inte skickas iväg direkt med GSM/SMS/3G/Internet. 
  Analoga system har en max längd på ca 50 meter om man inte ska trixa med förstärkare, som kan ge några hundra meter till. 
  Digitalt kan du däremot skicka den mycket längre med enkla hjälpmedel, utan kvalitetsförsämringar.
 • Vem ska se på bilderna? Du själv eller en larmcentral med sina specifika krav?
 • Finns det speciella krav från försäkringsbolag eller liknande? Försäkringsbolag kan ge rabatter för larm men kräver de ett s.k. Godkänt larm får man, i alla fall som privatperson, fråga sig om det lönar sig. Detta beroende på rabattens storlek och din totala försäkringskostnad samt hur många år du kan räkna med att få rabatten. 

 

Det finns inga produkter att visa i denna kategorin.
Vi använder Cookies