Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Trådlös dörr-magnetdetektor

Trådlös dörr-magnetdetektor
Klicka för att förstora
Tillgänglighet: 3
Modell: JA-81M
Tillverkare: Jablotron
Snittbetyg: Inte betygsatt.

 

Trådlös magnetdetektor för uppsättning vid dörr eller fönster. Den har dessutom två externa ingångar för andra trådbundna detektorer. Maximal längd på ledning till externa detektorer, är enligt den tekniska manualen 3 meter.

Med denna externa magnetdetektor får centralenheten ett larm om en dörr eller fönster öppnas/stängs.

Normalt köps en enhet per dörr/fönster så har du en vanlig entrédörr och en altandörr köper du två stycken + Det antal fönster du vill ha bevakning på. 

Den har dessutom två extra ingångar vilka med fördel kan anslutas till en vibrationsdetektor. Det gör att man kan få en tidig detektering vid ett inbrottsförsök vilket kan vara värdefullt. Konfigureras systemet så att sirénen drar igån tidigt kan detta avskräcka tjuven från att fortsätta sitt inbrottsförsök.   

Invändigt finns en plint med fyra ingångar: IN1, IN2, TMP & GND) där de första tre normalt jordas mot GND och larmet aktiveras om denna förbindelse bryts på något sätt (s.k. NC funktion).

IN1 kan också användas med medföljande 1 kOhm motstånd för att simulera en balanserad sling-ingång (NO). Denna funktion detekteras i så fall automatiskt av enheten.

Ett passande 3,6 volts Litium batteri ingår. 


Mer detaljerad information:

Enheten (modelbeteckning JA-81M) sänder två olika larmtyper:

 1. Traditionellt inbrottslarm (eng. Intruder Alarm) som skickas om de båda magnetdelarna separeras, ex om den larmade dörren öppnas. Detta larm skickas också om en extern tråd kopplas in på ingång "IN2", där förbindelsen mellan jord (GND) och "IN2" nu har brutits.
 2. Ett "illegal manipulation with the device" vilket i första hand betyder att någon försöker slita bort magnetdetektorn från sin position, men det används också till ingång "IN1" vilken nu larmar om förbindelsen med GND brutits. 

 

Fördelen med dessa externa trådar är att i princip vilken typ av annat larm som helst kan anslutas, det behöver inte vara Jablocoms egna fabrikat. Tips - Monteringen underlättas dock om dessa externa, icke Jablotron larm, är av NC (Normaly Closed) typ.  

Dessa båda larmtyper sänds till larmets centralehet, oberoende av vilken extern tråd som aktiverats eller om det är den interna magnetsensorn som aktiverats.

Sitter JA-81M exempelvis i garaget benämnes denna externa magnetdetektor förslagsvis för "Garage" i centralenheten, så att det tydligt framgår av SMS:et, vad det är som utlöst larmet för att bättre kunna bedöma vilken prioritet larmet har.

Summalarmet för när magnetkontakten påverkas och för er som valt engelska som språk i centralapparaten, kommer det i SMS:et att heta "Intruder alarm" med källan "Garage", enligt det tidigare föreslagna exemplet.

Påverkas däremot JA-81M av att den tas bort från dess position eller om någon av de externa givarna aktiverats, kommer i stället summalarmet "Illegal manipulation with the device" samt med källan "Garage", allt enlig tidigare namngivnings-exempel.

 

En extra tråd-ingång mot sabotage (tamper) finns. Denna larmar om förbindelsen med jord (GND) bryts.

Enheten har också en fjäderbelastad sabotageknapp, som sitter spänd mot den dörrkarm den är monterad på, så att larm även avges om den tas bort från sin plats.

 

Detektorn drivs via medföljande litiumbatteri, 3,6 volt.

Batteriet beräknas räcka i 3 år vid 20 dagliga aktiveringar. Enheten meddelar centralenheten när spänningen börjar bli för låg, Normalt bör man inte dröja mer än 2 veckor med att sedan byta batteriet. Centralenheten skall vid batteribytet vara i service/configuration läge för att inte aktivera larm (Larmsirén, SMS, MMS etc.) i onödan.

Arbetstemperatur -10 till +40 grader Celsius.

Enheten använder den moderna OASIS 868 MHz tekniken för kommunikation med larmets centralenhet.

Radions räckvidd är ca 300 meter i öppen terräng.

Varje enhet har sin en egen unika identitet, varför risken att få med grannarnas likartade larmenheter, i praktiken är obefintlig om den ex. inte av olycksfall har fått samma identitet, ex att du och en granne inom räckvidden, råkat sätta i batteriet samtidigt. Normalt ser du snabbt detta när du testar systemet. 

Förloras kontakten med centralenheten skickas SMS etc. med texten "Radio connection lost. xxx_Enhetsnamn, Time ...." efter ca 2 timmar. (Detta under förutsätttning att du valt att konfigurera den att den skall skicka SMS när den förlorat kontakt med en extern larmdetektor - Detta är ett mycket flexibelt larmsystem)

 

 

Angående montering

Då metall försämrar både radioöverföringen och magnetfunktionen, bör den inte placeras direkt på en dörrkarm av metall.

Ett löst litiumbatteri på 3,6 volt (3,6V), magnet, motstånd (1k ohm) och diverse skruvar/plastpluggar för montage, medföljer förpackningen.  

Notera att det som står i den medföljande manualen om knapp 1 och # gäller endast om du har en annan typ av Oasis centralenhet än de kameralarm vi nu saluför. För  oss med GSM/(3G) kameralarm (Eye 02) är det fjärrkontrollens knappar 1+2 och sedan enbart knapp 1 som skall användas för att lägga till enheten till kamaeralarmet som extern detektor. Alternativt kan dator och JabloTool-programmet också användas  för inlärning av denna enhet.
På samma sätt utgår stycket om "Test av Detektorn"  för oss vilka har ett EYE 02 kameralarm.

För er som tänker ansluta denna magnetdetektor med en ytterligare en extern larmenhet av någon typ - Notera att funktionen av IN1 ändras beroende på om du har sabotageknappen intryckt när du stoppar i batteriet under inlärningen av denna externa enhet eller ej.

Skall IN1 vara av typen NC (Normally Closed) skall därför inte sabotageknappen vara  intryckt i detta läge. (Normalt används dock inte IN1. Se nedan under Montering).

 

 

Montering - Utgående dörr:

Montering dörrblad

 1. Sätt förslagsvis upp den mindre vita delen (den som innehåller magneten) uppe i hörnet på dörrbladet på den sida där dörrhandtaget sitter (*1). För bästa funktion skall magnetdelens underkant sitta i jämnhöjd med huvudenhetens underkant, se bild.
 2. Markera sedan hur långt denna magnet-del går in på karmen när dörren är stängd.
 3. Sätt fast huvudenheten 2-3 millimeter utanför denna markering (medger plats för skyddskåpa med lite marginal. Det får vara maximalt 5 mm springa, enligt manual) Tänk också på att dörren kanske har ett lite glapp så att den kan dras in/tryckas ut några millimeter. Försök då att kompromissa till en bra lösning där de båda delarna dock ej får slå hårt mot varandra när man stänger dörren. Sker det kan kåpan till detta magnetlarms huvudenhet lossna från stängningsflärpen och senare ramla ner helt. Du får då ett Sabotagelarm när kåpan ramlar ner med ett onödigt falsklarm till följd.
 4. Förborra och skruva med PH1 stjärnskruvmejsel om underlaget är trä eller liknande (För tegel eller liknande finns pluggar och större skruvar (PH2) i förpackningen)
 5. För montering av ledningar till externt tillbehör, krävs PH0 mejsel till plintanslutningarna.
 6. Normalt används anslutningarna IN2 och GND för NC tillbehör (Där NC betyder: Normalt sluten slinga, dvs klipps ledningen av eller om det externa tillbehöret bryter kontakten, larmar denna magnetkontakt i sin tur till centralenheten). 
 7. Tänk på att ledningen till en ev. extern enhet får vara max 3 meter, annars kan de fånga upp störningar och orsaka falsklarm. Ej använda ingångar jordas med små byglar in mot jordplinten (GND) Görs inte det kommer du med största sannolikhet att få falsklarm inom en inte alltför avlägsen tid. Dessa byglar är normalt ditsatta från fabrik men du kan kontrollera att de fortfarande sitter som de ska.
 8. IN1 anslutningen används vanligen inte som förstahands alternativ då den är aktiv även om larmcentralen är satt i passivt (sleep) läge vilket är en funktion man vanligen inte vill ha utom i speciella fall.
 9. Sätt fast magneten i dörrblad/fönsterblad med medföljand träskruvar (PH1).
 10. Sätt centralenheten i CONFIG och sedan ENROLL mode.
 11. Sätt i batteriet i enheten.
 12. Den skall nu detekteras i centralenheten. Koppla upp dig med en dator och programmet JabloTool. Nu skall den synas under fliken "External Devices" som "JA-81M" alternativt "JA-80M" - Skriv nu in ett bra namn för magnetdetektorn i det tomma vita fältet.
 13. Sätt på kåpan - Under efterföljande 15 minuter kommer lysdioden att tändas varje gång dörren/fönstret öppnas eller stängs. Då kan funktionen testas så att den inte missar någon öppning/stängning. Kontrollera också att den inte tänds enbart om dörren råkar knycka till för en simulerad vind eller liknande. Om något av detta sker kan det bero på att magneten sitter fel eller att ett större järnföremål i närheten stör magnetfältet och/eller radiovågorna.

*1. I vissa fall kan en montering vid gångjärns-sidan vara motiverad.

 

Bild - punkt 12. Magnetkontakt inlagd i cenrala kameralarmet

 

 

 

Tekniska data från tillverkaren

Voltage Lithium battery type LS(T)14500 (3.6V AA)
Typical battery lifetime approx. 3 years for 20 daily activations maximum
Communication band 868 MHz, Oasis protocol
Communication range approx. 300m (open area)
Typical sensitivity range of the built-in magnetic sensor 45 / 25mm
Inputs for external sensors IN2 and TMP = normally closed loops
IN1 normally closed or balanced loop (1k resistor)
The maximum length of the cable for external detectors 3 meters
Dimensions 110 x 31 x 26 mm
magnet: 56 x 16 x 15 mm
Operational environment according to EN 50131-1 II. Indoor general
Operational temperature range -10 to +40 °C
EN 50131-1,CLC/TS 50131-2-6, EN 50131-5-3 classification: grade 2
Complies with ETSI EN 300220, EN50130-4, EN55022, and EN 60950-1
Can be operated according to ERC REC 70-03
 

 

Svensk manual medföljer.

Engelsk manual

Skriv recension
Ditt namn:


Din recension: Notera: HTML översätts inte!

Betyg: Dålig            Bra

Skriv in verifikationskoden nedan:

Trådlös dörr-magnetdetektor
Klicka för att förstora
Trådlös dörr-magnetdetektor
Klicka för att förstora
Trådlös dörr-magnetdetektor
Klicka för att förstora
Trådlös dörr-magnetdetektor
Klicka för att förstora
Vi använder Cookies