Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Branddetektor - Två funktioner i en

Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Tillgänglighet: Ej i lager
Modell: JA-80S
Tillverkare: Jablotron
Snittbetyg: Inte betygsatt.

Branddetektor, JA-80S, vilken reagerar både på optiskt rök och heta gaser/rök.

Den trådlösa branddetektorn analyserar både förekomsten av synlig rök och höga rökgas-temperaturer (60-70 grader). Detta för att kombinera största möjliga känslighet och samtidigt undvika falsklarm i så stor utsträckning som möjligt. 
Generellt kan sägas att denna brandvarnare inte falsklarmar lika lätt för matos och liknande som en traditionell s.k. joniserande brandvarnare (vilken är baserad på en svag radioaktiv strålkälla) kan göra.  

Vid brandlarm blinkar en röd LED lampa samtidigt som en intern ljudsiren börjar att tjuta, i samma ögonblick får det centrala kameralarmet en radiosignal vilken i sin tur larmar dig, enligt de inställningar du gjort (SMS, MMS, e-post eller som ett traditionellt telefonsamtal med larmindikation när du svarar) 

Normalt är branddetektorn alltid aktiverad, även om själva larmcentralen är avstängt/viloläge men den går att bygla om så att branddetektorn endast är aktiv om det centrala larmet också är aktivt, vilket kan vara bra ibland, ex. om den sitter monterad i en verkstad där svetsningsarbeten förekommer.

Känner branddetektorn av en brand ljuder normalt inte bara branddetektorns interna siren (80 dB) utan också den till central larmenhetens ev. tillkopplad externa siren-en/er samt normala meddelande-vägar som SMS, MMS, E-post,  allt enligt användarens egna inställningar - Det kan med andra ord tjuta ganska ordentligt vid brand! 

Batteri, med tre års beräknad livslängd, ingår.

För en utförligare teknisk beskrivning hänvisar vi till branddetektorns manual, se pdf-filer längre ned.


Vi har testat denna branddetektor både med vanlig brandrök och i en ugn avseende temperaturlarmet. 

Med ugnen inställd på ca 80 grader tog det några minuter innan värmen trängde in till värmedetektorn och larmet satte igång. Därefter larmade både branddetektorn och det centrala kameralarmet som då var i vilo-läge (sleep). Risken för falsklarm p.g.a. allmänt varmt inomhus sommartid är nog nästintill obefintlig - Jämför gärna denna temperatur med funktionen hos en sprinkler i taket där en vanligt temperatur där smältproppen löser ut är omkring 70 grader. Löser detta temperaturlarm ut har du nog en riktig brand om du nu inte råkat sätta in det i en bastu! 

Vi gjorde också ett enkelt test med denna trådlösa branddetektor tillsammans med två andra brandvarnare, en annan optisk brandvarnare av annat fabrikat och en traditionell jonisk brandvarnare.  

Testet utfördes utomhus med ett stort upp och nervänt 200 liters glasakvarium där branddetektor och brandvarnare plaserades i "taket". Utanför eldades med riktig eld, med hjälp av tidningspapper och några fuktiga eklöv, för rökens skull.

Resultatet blev ganska likartat för de tre larmen där vårt optiska larm larmade ca 5 sekunder före det andra optiska larmet, dock helt inom felmarginalen, samt ungefär samtidigt som det joniska larmet. Det var lite förvånande, med tanke på rökmängden, att det tog uppemot 30 sekunder innan de tre började larma. Det kan bero på att akvariet var för litet varför röken inte fick chans att strömma igenom brandvarnarna ordentligt som det skall göra i ett verkligt scenario.

Varför man också har satsat på ett temperaturlarm i denna branddetektor beror på att den optiska sensorn inte klarar av ren gas med mycket små sotpartiklar. Normala hemmabrandlarm av optisk typ, vilka du köper för ca 200-300 kronor som är väldigt populära i dag, har dock enbart optisk funktion och inte temperaturlarm vilket är en liten extra skyddsfaktor. Dessa enklare barndvarnare kan naturligtvis inte heller larma dig via SMS/MMS/e-post varför denna branddetektor är en bra investering om du ändå har köpt vårt centrala GSM kameralarm som du trådlöst kan koppla ihop den med. Den trådlösa ihopkopplingen går på ca 1-2 minuter och består i att du trycker på fjärrkontrollens knappar och sedan stoppar in batteriet i brandvarnaren - Sedan är det klart. Du kan sedan verifiera att den ligger inlagd genom att koppla in dig direkt med din dator till kameralarmets USB port eller så via annan dator och dess Internet + webbläsare.  Då kan du passa på att ge den ett bra namn som du sedan ser i SMS/MMS:et den dagen branddetektorn larmar. Kameralarmet skickar, enligt dina inställningar, en ögonblicksbild med MMS/e-post när branddetektorn larmar så att du även kan se hur det såg ut på platsen när larmet kom.

Vid vårt test med vanlig tjock brandrök startade larmet inom ca 25-30 sekunder.


 

Tekniska data: 

Modellbeteckning JA80S

Strömförsörjning: Lithium batteri av typen LST14500 3,6 volt
Frekvensband: 868 MHz, Oasis protokoll
Rök detektion: optisk (ljusspridnings-teknik)
Rökdetektorns känslighet: m = 0.11 - 0.13 dB/m enligt EN 54-7
Temperatur detektion: klass A2 enligt EN 54-5
Triggtemperatur-brandlarm: +60 °C till +70 °C
Den interna sirenens ljudstyrka: 80 dB/m A
Arbetstemperatur: -10°C till +80 °C
Storlek: diameter: 126 mm, höjd:65 mm

 

 


Branddetektorn uppfyller de europeiska standardena: EN 54-7, EN 54-5, prEN 54-25, ETSI EN 300220, EN 50130-4, och EN 55022, EN 60950-1


 

Angående uppräkningen av ovanstående Europeiska standarder, har de samtliga på ett eller annat sätt, även implementerats i svenska standarder ex. EN 54-5 ingår i Svensk Standard SS EN 54-7 och EN 54-7 ingår på samma sätt i den svenska standarden SS EN 54-7.

En översikt av vad de olika standarderna handlar om:

 

  • EN 54-5 är standarden för: "Branddetekterings - och brandlarmsystem - Värmedetektorer av punkttyp"
  • EN 54-7 "Branddetekterings - och brandlarmsystem - Rökdetektorer av punkttyp som utnyttjar spritt ljus, transmitterat ljus eller jonisation"
  •  prEN 54-2  är standarden: "Brand och räddning - Branddetekterings- och brandlarmsystem - Radiolänkade komponenter"
  • ETSI EN 300220 är standarden för: "Radiokommunikation - Kortdistansutrustnig - Tekniska egenskaper och provningsmetoder för radioutrustning som används i frekvensområdet 25 MHz till 1 000 MHz med effektnivåer upp till 500 mW".
  • EN 50130-4 "Larmsystem - Elektronmagnetisk kompabilitet (EMC) - Produktfamiljstandard: Immunitetsfordringar på utrustning för brand-, inbrotts-, överfalls och trygghetslarmsystem och för system för tv-övervakning och passerkontroll".
  • EN 55022 "Utrustning för informationsbehandling - Radiostörningar - Gränsvärden och mätmetoder"
  • EN 60950-1 "Utrustning för informationsbehandling - Säkerhet - Allmänna fordringar"


Tekniska data kan av tillverkaren ändras utan föregående information.

Manual från tillverkaren(eng.) respektive svensk importör:


Skriv recension
Ditt namn:


Din recension: Notera: HTML översätts inte!

Betyg: Dålig            Bra

Skriv in verifikationskoden nedan:

Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Branddetektor - Två funktioner i en
Klicka för att förstora
Vi använder Cookies