Certifierad
Bild-Jablotron Certificate to Moderna Larm Stockholm
Vi är stolta innehavare av säkerhetsföretaget Jablotrons certifikat för deras JA-80 och EYE-02 produkter
Samarbetspartner

Bild Posten logga
Vi använder oss av Posten för leveranser och Posten postförskott för betalningar, med en sammanlagd enhetsavgift om endast 100 kr, vilken helt utgår för order om 1.000 kr eller mer.

Frakfritt vid order på minst 1.000 kr
Kundvagn
0 produkter
 

Larmets historia

 

Larm har i Norden använts sedan lång tid. Ursprungligen tänker vi kanske då på kyrklockor som ringde och varnade för fienden eller på längre avstånd, systemet med vårdkasar vilka användes i östra Sverige och finland. Dessa omnämns redan i Upplandslagen och Eddan.

Ordet "Larm" är, enligt svenska akademiens ordbok, en förkortning från ordet "Alarm" som i sin tur ursprungligen var ett militärt ord men som efterhand fått en utvidgad betydelse. Enligt Svenska Akademins ordlista är en av definitionerna av Alarm/Larm: "Signal att någon händelse inträffat som kräver snabbt ingripande".

Jämför också engelskans "Alarm" som kommer från franskans "À l'arme" som i sin tur kommer från italienska "all' arme", vilket på svenska betyder "Till Vapnen".

Om vi raskt hoppar fram till 70-80 talet så börjar dagens larm ta form men de som var avsedda för privat bruk larmade mest lokalt via en siren monterad i bil eller på fastigheten. Vissa kunde ha en mindre radiosändare med en räckvidd på 100-300 meter. Mer avancerade larm kunde dock gå via s.k. paging utrustning med god räckvidd i stora delar av Sverige. De gav dock bara möjlighet till att skicka en kort felkod och ingen möjlighet med att mobilt snabbt ringa upp och kolla efter mer detaljer om vad som hade hänt. 

Falsklarm var vanliga vilka till sist gjorde att folk bara ryckte på axlarna åt många larm och att polisen vägrade åka ut på enbart ett enkelt larm som stod och tjöt någonstans. Det var i den röran som Stockholmspolisen började med benämningarna A respektive B-larm, där A-larm blev det enda som Polisen kunde tänka sig åka ut på.

Det var dock först i och med med mobiltelefonins segertåg på 80-90 talet fram till ungefär milleniumskiftet, som interaktiva tjänster med MMS bilder och möjlighet att anropa husets/bilens interna larmcentral och be om status eller att ta ett kort i huset kom. 
Därmed klev vi in i en epok som kan vara början till nåt som inte bara är ett traditionellt larm utan också kan liknas vid en fjärrkontroll av hemmet eller bilen med möjlighet att både programmera videon på inspelning eller se vad som finns i kylen/frysen eller för den delen se om man glömt spisplattan på. 

Samtidigt kan man säga att denna typ av intelligenta hem har börjat introducerats från andra hållet - Från tekniska apparater i hemmet, exempelvis värmepumpar som har möjlighet att skicka exempelvis ett SMS larm angående värmepumpens funktion, men också med en extern ingång för ett traditionellt inbrottslarm. 

Den moderna kommunikationsteknologin ger oss sakta men säkert möjlighet att ha "Full koll på läget" - På gott och ont.

 

Det finns inga produkter att visa i denna kategorin.
Vi använder Cookies